Dla mieszkańca
W okresie jesienno-zimowym mieszkańcy częściej zgłaszają, że z kominów w okolicy unosi się gęsty bądź ciemny dym i są przekonani, że w paleniskach domowych spalane są śmieci. Warto wiedzieć, że nie każdy dym (nawet gęsty, czarny, żółty czy też innego koloru) to dym pochodzący ze spalania odpadów.
Dymy wydostające się z kominów domów mogą wyglądać bardzo różnie. W zależności od tego co spalane jest w piecach domowych, dymy przybierają różne zabarwienie. Kolor i gęstość dymu nie musi jednak być wyznacznikiem tego, że ktoś pali np. butelkami po napojach. Wpływ na kolor i gęstość dymu ma nie tylko jakość i rodzaj opału, a także inne uwarunkowania, np. wiek pieca, stopień zanieczyszczenia komina, warunki atmosferyczne itp. Ilość, gęstość, kolor i zapach dymu z identycznego paliwa mogą się bardzo różnić w zależności od tego, przez które z etapów spalania dym przeszedł (od panujących w palenisku temperatur). Im temperatura paleniska jest wyższa, tym dymu jest mniej i nie jest to już gęsta chmura.

Czarny dym to oznaka tego, że pali się złej jakości drewnem, węglem, mułem weglowym lub flotem.

Dym o niejednolitej barwie, bladopomarańczowy/bury – powstaje w wyniku spalania odpadów różnego pochodzenia.
Szary dym powstaje, gdy spalane jest gorszej jakości drewno lub węgiel, albo też te paliwa stałe są mokre; takiej barwy daje też spalanie biomasy

Biały dym powstaje w wyniku spalania suchego drewna, gazu, oleju opałowego, koksu lub węgla dobrej jakości.
RODZAJE DYMU - TUTAJ



